Luati un dictionar de substantive, deschideti-l si puneti degetul la intamplare, pe un cuvant oarecare pe care il spuneti cu voce tare. Fiecare membru al familiei, sau al grupului de copii spune o definitie cand ii vine randul. Cei care au spus definitia cel mai aproape de realitate primeste un punct. Cine ajunge primul la cinci puncte castiga. Jocul se poate face mai atractiv in momentul cand nimeni nu gaseste definitia potrivita. Se voteaza si se da punctul atunci celei mai amuzante, mai rimate etc. definitii
joi, 10 mai 2012
marți, 8 mai 2012
"Da" inseamna "nu!"
Un joc foarte distractiv care va provoca mult amuzament dar care necesita o putere mare de concentrare pentru copil. Ii dati instructiuni copilului iar el trebuie sa le execute pe dos. Astfe, trebuie sa alerge cand ii spuneti sa umble incet, trebuie sa se aseze cand ii spuneti sa se ridice, sa ia farfuria daca ii spuneti sa o puna la loc. Tot asa, la intrebarile pe care vi le pune sau pe care i le veti pune "da" va insemna "nu" si invers. Atrageti-i atentia atunci cand jocul s-a sfarsit pentru a evita eventualele neintelegeri sau speculatii pe care orice copil le va incerca cu siguranta.
Opusul!
Spuneti copilului un adjectiv iar el trebuie sa gaseasca un adjectiv opus. Cele mai multe perechi sunt evidente, de exemplu mic/mare, scund/inalt etc. Dar exista cuvinte al carui opus este greu de gasit. De exemplu opusul lui rosu, sau opusul lui "fermecator".
O alta varianta a jocului este gasirea de cupluri mascul/femela. Spuneti numele unui animal si copilul trebuie sa spune pe cel al femelei. Sau invers.
Completati, va rog!
Pentru dezvoltarea memoriei puteti propune copilului urmatorul joc. Primul jucator incepe sa spuna o lista, de exemplu " Am fost la magazin si am cumparat faina". Al doilea spune in continuare: "Am fost la magazin si am cumparat faina si banane.". Urmeaza din nou primul jucator care ar putea sa spuna: "Am foar la magazin si am cumparat faina si banane si o rochita" si asa mai departe. Jocul consta in memorarea integii liste si redarea ei fara greseli si fara a uita formula introductiva. Primul care greseste pierde. Fiecare are dreptul sa puna in lista lui obiectele cele mai traznite.
Provenienta ...?
Jocul consta in a ghici provenienta lucrurilor: laptele vine de la vaci, mierea de la albine, lana de la oi etc. Dupa un timp putem complica jocul: hartia provine de la copaci, pentru ca are celuloza, masa provine de la copaci fiindca este din lemn...
Ca varianta, se pot gasi obiecte cu origini diferite:creionul provine de la copaci dar mina? Puteti cauta pe internet raspunsurile dar nu inainte de a-l provoca pe copil sa spuna din ce crede ca este facut acel obiect. Puteti desena apoi drumul parcurs de un obiect pentru a ajunge in starea finala: lanul de grau, seceratoarea, faina, fabrica de paine etc...
Gaseste desenul!
Luam o revista care contine multe poze sau o carte si ii descriem copilului un desen ales la intamplare. De exemplu " vad o fetita cu parul negru care citeste dintr-o carte galbena". Inchidem apoi cartea si o dam copilului urmand ca acesta sa identifice poza sau desenul. Daca nu reuseste continuam cu indiciile. Jocul este cu atat mai dificil cu cat in carte sunt mai multe desene. Apoi o sa il provocam pe copil sa ne descrie o imagine pe care va trebui noi sa o gasim. Jocul este cu atat mai greu cu cat numarul de indicii este mai mic, sau primeaza in descriere elemente secundare fotografiei.
Frica de sunete!
Potrivit copiilor din grupa mare cand incep sa consolideze sunetele din cuvinte. Se alege un sunet, de exemplu "i". Principiul este urmatorul. Spuneti copilului mai multe cuvinte. De fiecare data cand unul dintre cuvinte contine litera "i" copilul trebuie sa se prefaca foarte speriat. Dupa ce a inteles principiul jocului schimbam sunetele intre ele apoi ingreunam jocul. De cate ori aude sunetul respectiv la inceputul cuvantului, la mijlocul sau la sfarsitul cuvantului sa se prefaca terifiat. Prin amuzament astfel copilul va invata sa distinga sunetele.
Foarfeca, piatra, servetel!
Un joc clasic, potrivit inca zilelor noastre. Prin folosirea unei maini se poate simboliza un servetel (palma deschisa cu degetele lipite), o foarfeca (aratatorul cu mijlociul despartite, restul unite), o piatra (pumnul strans). Cei doi jucatori stau fata in fata si spun "unu, doi trei si..." moment in care fiecare arata un simbol cu mana. Regulile sunt urmatoatele: piatra ascute foarfeca dar este acoperita de servetel; foarfeca taie servetulul dar este ascutita de piatra; servetetelul acopera piatra dar este taiat de foarfeca. Jocul se poate complica adaugandu-se un al patrulea element, de ex o fantana (cele 4 degete impreuna cu degetul mare formeaza un cerc) Fantana inghite piatra si foarfeca dar este astupata de frunze.
Ordine crescatoare sau descrescatoare?!
Jocul este cu doua sensuri, depinde care notiune doriti sa o aprofundati. De exemplu se poate porni de la ceva foarte mic pentru a se ajunge la ceva foarte mare. Puteti spune "In ghiozdan este un creion". Copilul poate raspunde "Creionul este in ghiozdan" . Se poate continua cu "Ghiozdanul este pe covor". La randul Dvs puteti spune "Covorul este in bucatarie", "bucataria este in bloc" etc. Pana unde doriti sa ajungeti. Primul care nu mai are idei va propune un alt punct de plecare. Amuzamentul jocului poate fi amplificat prin pararsirea lumii reale, orice fantezie fiind binevenita.
Observatorul!
Lasati copilul intruna din camere sa observe bine tot ce il inconjoara. Rugati-l apoi sa iasa din camera, timp in care schimbati ceva din decorul camerei, fie mutand un obiect de la locul lui fie facandu-l sa dispara. Dupa ce se intoarce in camera trebuie sa isi dea seama care este modificarea. In functie de varsta copilului il puteti ajuta cu un numar limitat de indicii pe care i le oferiti Dvs sau pe care le cere el.
miercuri, 4 aprilie 2012
Jocul maimuticilor!
Faceti de doua, trei ori un gest foarte precis si simplu, in timp ce copilul va priveste, pana cand va incerca sa va imite. Cand reuseste, fiti incantati folosind apreicere verbala ( "Bravo!!"), sau bateti de palme, apoi treceti la alta miscare. De exemplu ati putea:
-sa miscati maine in sus ca niste marionete
- sa va frecati la nas
- sa suflati obrajii
- sa sariti
- sa va bateti usor peste cap/burta/picior etc
- sa deschideti si inchideti pumnul
- sa indoiti degetul mic/mare etc
- sa bateti cu degetele de podea
Incepand de varsta de saisprezece luni, copilul o sa imite ceea ce faceti Dvs. in viata de zi de zi. Atunci, ii puteti pune la dispozitie diferite obiecte care sa-i permita sa va imite intru totul: telefon de jucarie, matura, oala, servieta. De fiecara data cand va desfasurati o activitate, puteti sa ii propuneti sa va insoteasca. Lasati-l sa ia obiecte care va apartin, gen palarie, esarfa, cu conditia ca acestea sa nu fie dintre acele care se pot strica. Copilului ii place foarte mult sa se deghizeze, si sa se joace "de-a cei mari"
Sa sortam si sa punem in pereche!
Punem pe o masa 10 chibrituri si 10 monede. Se mai pot folosi paste (de diferite tipuri), boabe de orez, stafide etc. Le amestecam si il rugam pe copil sa le sorteze. Chibriturile in stanga si monedele in dreapta. Atentie...sa nu scapam copilul din ochi sa nu duca la gura ceva si sa se inece.
Putem face acelasi lucru folosind tacamuri: punem pe masa multe ligurile, furculite, linguri. Ii aratam o lingurita sii ii cerem sa faca o multime cu toate linguritele. Apoi ii aratam o furculita etc. Pentru a introduce si putina matematica il putem intreba cate gramezi s-au format. Care are cele mai multe elemente etc. Care e cea mai mare multime, dar cea mai mica? Ce trebuie sa facem sa avem multimi egale? etc...
Mai tarziu, putem face acelasi joc dar folosind piese de "Lego", de marime identica si in doua, trei culori diferite.
Jocul cu simple cutii!
Este recomandat in timp ce gatiti sau faceti o activitate care va impiedica sa va jucati cu copilutul, dar puteti vorbi cu el. Lasati copilul sa se joace cu trei sau patru cutii de plastic care pot intra una in cealalalta. Copiilor le place la aceasta varsta sa umple si sa goleasca imediat, sa puna lucruri unele in altele. Se poate da si capacele cutiilor pentru a vedea care capac la care cutie este potrivit.
Putem, de asemena, sa umplem o cutie cu obiecte mici. Fulgi de porumb. stafide, bucatele de paine prajita, bucati de biscuti. Pe langa faptul ca va mai ciuguli ceva, il puteti invata sa sorteze tipurile de mancare din gramajoara ( sa puna stafidele intr-o cutie, fulgii in alta etc) sau pur si simplu faceti o gramajoara langa cutie ii putem arata cum sa le ia si sa le puna inauntru, pentru ca mai apoi sa rastoarne cutia.
Putem pune intr-o cutie mosoare de ata, bucati de material, bucati de piele, o mana de vata etc. Lucruri cu texturi diferite. O sa vedeti cat de curios va fi puiul Dvs!
Cutia cu surprize!
Ii aratam copilul o jucarie, apoi, in fata ochilor lui, punem aceasta jucarie intr-o cutie. Cutia trebuie sa fie de plastic, usor manevrabila si sa se poate inchide-deschide relativ usor. Recomandate sunt cutiile de plastic care se inchid cu 2 manere care blocheaza capacul cutiei.
Punem apoi cutia in fata copilului si ii spunem sa caute si sa ne inapoieze jucaria. Putem complica jocul punand cutia care contine jucaria intr-o alta cutie inchisa cu capac. Sau, putem pune jucaria sub o paturica, pusa alaturi; in acest caz copilul va trebui sa inteleaga ca cutia este goala.
Pentru copiii mai mari putem folosi un numar nenumarat de cutii. Cei mici se vor da baturi dupa primele 2-3 cutii. Insa cei mai vor persevera.
Degustatorul!
Jocul e a doua hrana pentru copii. Jocul le hraneste mintea, le hraneste sufletul, ofera acel liant intre copil-parinte, legatura greu de destramat mai tarziu in anii de adolescenta. Prin joc se pun bazele comunicarii.
Jocul "Degustatorul"consta in legarea copilului la ochi, iar, cu ajutorul unei lingurite sa ii dam copilului cantitati mici din alimente diferite dar care au aceeasi consistenta. (banana zdrobita, piure de cartofi, mar cu biscuite, gem, iaurt etc.) Copilul trebuie sa identifice gusturile. Jocul se poate complica, dupa un timp, dandu-i mai intai sa miroasa alimentul, si abia apoi sa il guste. Putem complica si mai mult utilizand de exemplu numai gemuri de diferite feluri, sau iaurturi de diferite feluri. Copilul trebuie ajutat sa verbalizeze senzatiile, diferentele de gust.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)